top of page
Vyhledat

Květena v červenci II.

Pokračujme dále...


Pokud se nenecháme strhnout pokušením a nezůstaneme hned u prvního záhonu (rozumějte: zakleknout a vnořit se do bujné vegetace...), můžeme popojít ještě pár kroků a dál se kochat tou letní vonící nádherou. Je to skoro až kýč, ale v tomto pojetí se to snad snese... Co myslíte?

Echinops si najde v každém sušším (mírně vlhkém) záhoně své uplatnění. Zde se přátelí s růžemi, parádu udělá i ve smíšeném rabatu. Včely ho milují.

Společenstvo trvalek, které je koncipováno jako záhon našich babiček. Říkám mu selský záhon a vejde se tam od všeho trochu. Základem jsou tyto velkokvěté kopretiny, plaménky různých barev a nesmí chybět "ženich a nevěsta" (Campanula persicifolia). Taky krásnoočko přeslenité, astry, ty ale kvetou až později, řebříček bertrám taky neurazí. Zkrátka tento záhon snese dost a nemusím se příliš obtěžovat dlouhým zamýšlením co a jak. Naše babičky to taky neřešily příliš sofistikovaně a nakonec to vždycky nějak (dobře) dopadlo!

Jako v anglické zahradě. Tam se jim to pěstují růže... Bujně narostlé, zdravé, skvostné jen tak mimochodem. A nějaké to zákoutí s posezením budící dojem, že se mistr zahradník vlastně jen tak povaluje v přístinu omamně vonící královny květin. No jo, to není jako tady u nás na drsném severu, vzdychám při prohlížení a pak to raději zaklapnu, že to není možné. A vida, možné je všechno. Jen se nenechte mýlit, růže není anglická, nýbrž je to celkem moderní polyantka Bonica 82. Dorůstá do metru výšky, ale zato velmi bohatě a dlouho kvete, je odolná a nenáročná. Moderním růžím neholduji, ale tahle opravdu stojí za to!

Zase zpátky k babičkám. Co se květin týče, z dětství mám nejsilnější vzpomínku na hledíky na babiččině zahradě a pak na lupiny v loukách při cestě na naši zahrádku. Lupiny proto sbírám v různých barevných kultivarech a sázím třeba jako právě tady do společenstva broskvoně.

Zase jinak koncipovaný záhon s trvalkami a dvouletkami. Taková volně a přírodně působící skupina. Jde o stinný záhon, kde jsou užity rostliny, které snáší polostín. V popředí kvetou čechravy (Astilbe), jsou zde uplatněny také bohyšky (Hosta), bergénie (Bergenia), sasanky (Anemone). Jsou zde také domácí druhy - kyprej vrbice, jarmanka, náprstníky, taktéž kvetoucí v pozadí. Obzvláště dokonalý rytmus náprstníku mě pokaždé uchvátí.

Nakonec zajímavost mezi zvonky Campanula 'Sarastro'. Největší zvonky rodu.

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page